Bisnes(at)kolumbus.fi

Bisnes.paaoma.com

Miksi Nokia menestyy?

Koska kaikki kuitenkin haluavat lukea Nokiasta, niin kirjoitetaan sitten siitäkin.

Taloussanomat kirjoitti jokin aika sitten harvinaisen fiksun jutun otsikolla "kuinka Nokia käännetään". Fiksun siksi, että vaikka jutussa siteerataan asiantuntijoita, "tuomiopäivän mielialaa", "ylioptimismia" tai hatusta tempaistuja oletuksia ei jutussa juuri näy, vaan juttu on varsin realistinen.

Mutta miksi siitä kirjoitan sitten itse? Jutussa oli pari huomionarvoista kommenttia.

– Nokian menestys on perustunut siihen, että yhtiö ymmärsi kehitysmaiden markkinoiden merkityksen.

Näin meille kertoi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Raimo Lovio.

Koska kehitysmaista tulee löytymään kasvua vielä pitkään, Nokia tuskin haluaa luopua Kiinan ja Intian markkinoista strategiassaan ja näillä markkinoilla kilpailijoilla on matkaa Nokian kiinni saamiseen. Vaikka kehitysmaiden markkinat näyttävätkin huonosti kannattavilta, kasvua toki riittää. Ja toisaalta, oleellista ei ole niinkään katteet, vaan se, että kyetäänkö kyseisillä markkinoilla tuotteita myymään voitolla.

Toki toimitusjohtaja Kallasvuo tuntee ongelman. Yhtiökokouksessa hän myönsi, että aiemmat Symbian-puhelimet eivät olleet riittävän hyviä esimerkiksi vaativille yhdysvaltalaiskuluttajille.

On toki hyvä, että Olli-Pekka Kallasvuo osaa tunnistaa missä vika on, ja asiakkaan kannaltahan näin onkin, mutta yhtiön kannalta katsottuna aiemmat Symbian-puhelimet eivät ole olleet tarpeeksi huonoja yhdysvaltalaiskuluttajille. Kumman näkökulmasta Kallasvuo sitten puhuu - asiakkaan vai Nokian - onkin sitten jo toinen juttu. Nokian menestys tai menestymättömyys ei kuitenkaan ole kiinni tekniikasta tai tuotteiden objektiivisesta paremmuudesta, vaan ennemmin käytettävyydestä asiakkaan kannalta katsottuna ja valitusta strategiasta markkinoilla.

Toisaalta Nokia pärjää edelleen mainiosti halpiskännyköissä sekä edullisemmissa älypuhelimissa. Asema kehittyvillä markkinoilla on vahva.

Näin kirjoitti toimittaja Aleksi Moisio. Ja tässä onkin nyt jutun ydin. Vaikka Nokiaa varmasti jurppii kilpailu parhaimman marginaalin tuotekategoriassa kannattavimmilla markkinoilla, jalansija kehitysmaissa ja huonomman marginaalin tuotteissa pitää Nokian kiinni leivänsyrjässä vielä pitkään. Ja jos Kallasvuo osaa korttinsa pelata yhtään oikein, tällä Nokia tulee myös kampeamaan paremman marginaalin luokassa kilpailijansa pois markkinoilta - ellei joku aasialainen halpavalmistaja keksi alkamaan kampeamaan Nokiaa sitä ennen (miksi Nokian olisikin hyvä pitää kiinni halpapuhelimista ja katsoa, ettei uutta "Blackberrya" pääse syntymään).

Nokian oletetut ongelmat johtuvat lähinnä kahdesta syystä. Yksi syy on nykyinen taloustilanne. Markkinajohtajana laskusuuntainen talous iski luonnollisesti juuri Nokiaan pahimmin. Ja toinen syy on Nokian huono strategia jenkkimarkkinoilla. Oikeastaan Nokia sortui kyseisillä markkinoilla juuri samaan virheeseen, minkä lähestulkoon kaikki jenkkifirmat tekevät ulkomarkkinoilla: yritti myydä tuotteita samalla kaavalla kuin rapakon kotipuolella.

Mutta on Nokialla oikeita ongelmiakin. Hyvänä esimerkkinä toiminee Nokian huono tuki puhelimien ominaisuuksille (jos jokin omaisuus puhelimeen rakennetaan, kannattaa ominaisuudelle jotain käyttöäkin kehittää samalla) ja verkon kautta käytettävien Nokian puhelimiin lukittujen ominaisuuksien puute (missä Nokia Business Network N900 mallia tukemassa). Ja tämän lisäksi Kallasvuon kannattaisi käydä työskentelemässä pari viikkoa asiakaspalvelussa.

Mitä Nokia siis tekee menestyäkseen jatkossakin?

Nokia luultavimminkin tulee varmistelemaan asemaansa kehitysmaiden markkinoilla ja, autoteollisuuden oppien mukaan, brändäämään rinnakkaisbrändin Pohjois-Amerikan markkinoille Nokia-brändin ohella myytäväksi.Eye Of Judgement

Web Analytics