Bisnes(at)kolumbus.fi

Hyvät ja huonot tuotteet

Ikuisuuskeskustelu myynnin ja tuotteen paremmuuden suhteesta on varmasti jokaiselle tuttu. Etenkin sisällöntuotantoalalla, jossa käsitettä "laatu" ei voida mitata fyysisenä ominaisuutena, tämä korostuu keskusteluna siitä, että onko joku purkkapoppiartisti parempi kuin klassisen mestariteoksen säveltäjä koska purkkapoppiartisti myy paremmin. Tai onko halpa "äksön-rymistely" parempi kuin kriitikoiden ylistämä "taide-elokuva", jota kukaan halunnut katsoa. Tai onko Wii Sports maailman paras videopeli koska se on myynyt eniten. Tai onko Toyota parempi auto kuin BMW koska Toyota myy niitä enemmän.

Vastaus kaikkiin edellä mainittuihin on yksinkertainen:

Kyllä.

Nyt varmasti ajattelet omaa suosikkituotettasi joka luonnollisesti on parempi kuin muut tuoteryhmän tuotteet, mutta se ei vain myy yhtä paljon, tai olet suunnitellut maailman parhaan tuotteen jota kukaan ei osta, ja itket, että "tuo ei voi pitää paikkaansa". Mutta kyllä se vain pitää.

Millainen sitten on hyvä tuote ja millainen on huono?

Huonot tuotteet ovat "jos"-tuotteita.

Jos se olisi halvempi
Jos se olisi parempi
Jos siinä olisi X
Jos siinä olisi Y
Jos sitä myytäisiin täälläkin
Jos löytäisin sille käyttöä

Toisin sanoen, "jos" toimii ostopäätöksen estävänä tekijänä. Kun hyvillä tuotteilla taas ei jossitella, vaan ne johtavat ostopäätökseen.

Se on tarpeeksi halpa
Se on tarpeeksi hyvä
Siinä on X
Siinä on Y
Sitä myydään täällä
Minulla on sille käyttöä

Hyvä tuote siis ratkaisee ostopäätöksen estävän ongelman, oli se sitten hinta, ominaisuus tai tarve.

Koska markkinat kuitenkin koostuvat ihmisistä, joilla on yksilölliset tarpeet tuotetta kohtaan ja yksilölliset kriteerit tuotteen arvostelemisessa, ainoa keino tuotteiden paremmuuden mittaamiseen onkin niiden suorituskyky markkinoilla.

Polkupyöriä myydään enemmän kuin suihkukoneita, koska polkupyörät paremmin soveltuvat useampien ihmisten käyttöön
Mannertenvälisiä lentomatkoja myydään myydään enemmän kuin mannertenvälisiä taksikyytejä, koska lentomatkat soveltuvat mannertenväliseen liikenteeseen paremmin

Yksinkertaista. Eikö vain?

Ostaisin lentokoneen jos sillä pääsisi halvalla lähikauppaan -> ostin polkupyörän koska sillä pääsee halvalla lähikauppaan
Ostaisin polkupyörän jos pääsisin sillä parissa tunnissa Japaniin -> ostin lentomatkan koska lentäen pääsee parissa tunnissa Japaniin

Samasta syystä toiset ajavat 20 vuotta vanhoilla Fiateilla ja toiset uudenkarheilla Mersuilla. Oli Fiat-kuskin esteenä uuden Mersun ostamiselle sitten kulutus, hinta tai takavetoisuus, Mersukuskin esteenä vanhan Fiatin ostolle taas voi olla auton ikä ja korjaustarve tai vaikka pieni koko. Kumpi siis on parempi?

Se, kumpaa myydään enemmän

Miksi?

Koska enemmän myyvä tekee enemmän asiakkaita

Bisnes.paaoma.com

Web Analytics